niedziela, 30 września 2012

Babeczki ozdobione masą cukrową

Pierwsze koty za płoty. Pierwsze zdobienie wykonane przy użyciu własnej masy cukrowej. Nie jest najwyższych lotów, ale początki bywają trudne. Następnym razem będą mam nadzieję bardziej skomplikowane wzory :)
Przepis na babeczki wziełam ze stronyna miotle

BABECZKI (albo BABKA)

1/2 szklanki wody

1 kostka margaryny

1 szklanka cukru

4 – 5  jajek

2 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

W rondelku zagotowujemy margarynę z wodą i cukrem. Mąki i proszek do pieczenia łączymy i przesiewamy przez sitko. Do zimnej masy dodajemy mieszankę mąki i proszku do pieczenia oraz żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do papierowych foremek. Pieczemy 15 – 20 minut w temperaturze 180 stopni. Jeżeli przygotowujemy dużą babę pieczemy odpowiednio dłużej – około 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło.




Wysłane z iPhone'a

sobota, 29 września 2012

masa cukrowa do dekoracji

dawno nic nie pisałam, ale wracam ;-) Nigdy nie robiłam masy cukrowej. Dwa dni temu nastąpiła ta wiekopomna chwila ;) Okazało się to być dużo łatwiejsze niż myślałam, a efekt jest całkiem przyzwoity.

Dzięki tej masie można robić świetne dekoracje do tortów, babeczek i ciastek.

Składniki:

* 750-800 g cukru pudru (trzeba dodawać stopniowo i delikatnie wyrabiać)
* 3 łyżeczki żelatyny
* 3 łyżeczki glukozy
* 50 ml gorącej wody

Przygotowanie:
żelatynę i glukozę bardzo dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie, tak aby nie było grudek. Część cukru pudru wysypać na blat, ja wysypałam połowę. Robimy w nim wgłębienie i delikatnie wlewamy wodę z żelatyną i glukozą. Wyrabiamy masę stopniowo dodając cukier. Masa powinna być sprężysta i elestyczna.