czwartek, 13 stycznia 2011

Mrówkowiec

To ciasto jako pierwsza w naszej rodzinie zaczęła piec moja siostra Dorota :-) bardzo je polubiłam.

Przepis:

180g cukru
120g masła
180g mąki
3 jajka
1/3 szklanki maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Cukier ucieram z 3 żółtkami i masłem na jasną masę, dodaję mąkę i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie mieszam. Białka ubijam na sztywno i przekładam je do masy, delikatnie mieszam. Wsypuję mak, mieszam. Wykładam na prostokątną blachę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką. Rozgrzewam piekarnik do 170 st.C Piekę ok 35-40 min.
Najlepiej smakuje z kubiem ciepłego kakao. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony ślad w postaci komentarza ;)