piątek, 15 marca 2013

Tort Fedora

Jak tylko pocztałam w necie o tym torcie to musiałam go zrobić. Jest pyszny! Może go zrobić każdy, nie wymaga pieczenia. Ma tylko jedną wadę składniki nie są tanie :( ale warto go przygotować :)
Przepis znalazłam tu
Składniki:

4 wafle przycięte do rozmiaru 20×20 cm
Masa orzechowa:

30 dkg zmielonych orzechów włoskich
40 ml słodkiej śmietanki ( takiej jak do kawy)
½ szkl cukru pudru
7 dkg masła
5 łyżek spirytusu
Masa migdałowa:

30 dkg zmielonych migdałów
½ szkl cukru pudru
7 dkg masła
40 ml śmietanki
5 łyżek spirytusu
Masa czekoladowa:

30 dkg czekolady gorzkiej (część można zastąpić mleczną)
15 dkg masła
2 łyżki kakao
1/3 szkl cukru pudru
5 łyżek spirytusu
Polewa czekoladowa

1/3 kostki masła
½ szklanki cukru
2 łyżki mleka
1 kopiasta łyżka kakao
UWAGA!! 5 łyżek spirytusu w każdej warstwie to dużo, masy są naprawdę mocno procentowe, zanim tyle dodacie spróbujecie, czy mniejsza ilość nie będzie Wam bardziej odpowiadać.

Na blasze ułożyć pierwszy wafel. Przygotować masę orzechową: śmietankę podgrzać z cukrem, a gdy składniki się połączą zmiksować z orzechami. Do zimnej masy dodać masło i spirytus - całość utrzeć. Masę wyłożyć na wafel (jest dosyć gęsta). Przykryć drugim waflem i w identyczny sposób przygotować masę migdałową. Potem dać kolejny wafel i przygotować masę czekoladową.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wystudzić i utrzeć z pozostałymi składnikami. Wyłożyć na ciasto i przykryć ostatnim waflem. Przygotować polewę: masło, cukier i mleko gotować na małym ogniu, a gdy składniki się połączą dodać kakao i wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Wylać na ciasto.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony ślad w postaci komentarza ;)