czwartek, 26 sierpnia 2010

ryż inaczej - żółty ryż

Bardzo lubię ryż. Jem go całkiem sporo, oto jeden z moich ulubionych przepisów na ryż - trochę inny niż zazwyczaj.
Żółty ryż ;-)

Na patelni, na oliwie, szklimy jedną bardzo drobno posiekaną cebulę:


Następnie na patelnię trafiają: 2 ząbki czosnku (zgniecone), ok łyżeczki imbiru, skórka z 1/2 cytryny:


Chwilę to wszystko podsmażamy i dodajemy 2 szklanki ryżu, ja używam ryż jaśminowy:


mieszamy wszystko na patelni i po chwili dolewamy ok 1/2 szklanki białego, dobrego wina:


mieszamy, czekamy aż wino prawie całkowicie wyparuje i dolewamy 4 szklanki bulionu z kurczaka (wcześniej go sobie gotuję):



Dla koloru dodaję łyżeczkę kurkumy:


Mieszam i gotuję pod przykryciem, na małym ogniu ok 20 min., gotowy ryż wygląda tak:



Tak przygotowany ryż można podawać z różnego rodzaju mięsem, warzywami itp.. Miłego gotowania!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony ślad w postaci komentarza ;)