Bardzo lubię ryż. Jem go całkiem sporo, oto jeden z moich ulubionych przepisów na ryż - trochę inny niż zazwyczaj.
Żółty ryż ;-)
Na patelni, na oliwie, szklimy jedną bardzo drobno posiekaną cebulę:
Następnie na patelnię trafiają: 2 ząbki czosnku (zgniecone), ok łyżeczki imbiru, skórka z 1/2 cytryny:
Chwilę to wszystko podsmażamy i dodajemy 2 szklanki ryżu, ja używam ryż jaśminowy:
mieszamy wszystko na patelni i po chwili dolewamy ok 1/2 szklanki białego, dobrego wina:
mieszamy, czekamy aż wino prawie całkowicie wyparuje i dolewamy 4 szklanki bulionu z kurczaka (wcześniej go sobie gotuję):
Dla koloru dodaję łyżeczkę kurkumy:
Mieszam i gotuję pod przykryciem, na małym ogniu ok 20 min., gotowy ryż wygląda tak:
Tak przygotowany ryż można podawać z różnego rodzaju mięsem, warzywami itp.. Miłego gotowania!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony ślad w postaci komentarza ;)