wyszedł bardzo smaczny, nie za bardzo słodki z dużą ilością jabłek :)
Przepis ze strony babeczka.zuzka.pl
Składniki na ciasto:
500g mąki pszennej
160g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40g cukru
szczypta soli
190ml mleka
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, masło, cukier sól i mleko i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i słodzić w lodówce przez około 1 godzinę.
Masa jabłkowa:
około 1,5 kg jabłek
4 łyżki soku z cytryny
100g cukru
skórka otarta z 1 cytryny
100g rodzynków
100g posiekanych orzechów laskowych
1,5 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
około 100g dżemu morelowego (nie miałam, dałam brzoskwiniowy)
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Wymieszać z sokiem z cytryny, skórką, cukrem, cynamonem, rodzynkami i orzechami.
Blachę o wymiarach 33x23cm wyłożyć papierem do pieczenia, lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. 3/4 ciasta rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki blaszki. Wyłożyć jabłka i wyrównać powierzchnię. Pozostałe ciasto rozwałkować i pociąć na cienkie paski. Na wierzchu ciasta ułożyć kratkę.
Piec w temperaturze 200°C przez około 35 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika. Dżem podgrzać i posmarować nim kratkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony ślad w postaci komentarza ;)