środa, 8 stycznia 2014

Ciasto czekoladowe z chili

Dawno nic nie piekłam :( a miałam wielką ochotę na coś mocno czekoladowego! Oj jak bardzo! 
 Tym razem padło na ciasto czekoladowe z chili. Jest baaaardzo czekoladowe i pyszne, na ciepło i na zimno, z konfiturą i bez :)
 Ciasto czekoladowe 
 Składniki na ciasto: 
300 g gorzkiej czekolady 
200 g masła
 5 jaj szklanka cukru 
czubata łyżka mąki pszennej 
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 
szczypta lub dwie chilli w proszku 
Polewa czekoladowa: 
 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru 
100 ml śmietany 
Opcjonalnie: konfitura wiśniowa
Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem. Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia. Jaja utrzeć z cukrem na wolnych obrotach, tak by ich nie ubić, tylko utrzeć. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i chilli. Wymieszać. Cały czas mieszając łączymy z ostudzoną masą czekoladową i wylewamy do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni, przez 30 minut.
 Polewa czekoladowa:
czekoladę rozpuścić na parze i wymieszać z cukrem i śmietaną.
Polać nią upieczone ciasto :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony ślad w postaci komentarza ;)