Tym razem padło na ciasto czekoladowe z chili. Jest baaaardzo czekoladowe i pyszne, na ciepło i na zimno, z konfiturą i bez :)
Ciasto czekoladowe
Składniki na ciasto:
300 g gorzkiej czekolady
200 g masła
5 jaj
szklanka cukru
czubata łyżka mąki pszennej
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta lub dwie chilli w proszku
Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru
100 ml śmietany
Opcjonalnie: konfitura wiśniowa
Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem.
Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do przestudzenia. Jaja utrzeć z cukrem na wolnych obrotach, tak by ich nie ubić, tylko utrzeć. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i chilli. Wymieszać. Cały czas mieszając łączymy z ostudzoną masą czekoladową i wylewamy do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni, przez 30 minut.
Polewa czekoladowa:
czekoladę rozpuścić na parze i wymieszać z cukrem i śmietaną.
Polać nią upieczone ciasto :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony ślad w postaci komentarza ;)