Ciasto waniliowe według przepisu Nigelli
225 g miękkiego masła
300 g drobnego cukru
6 jajek
350 g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
250 ml chudego jogurtu naturalnego
4 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pół laski wanilii i dwie łyżeczki ekstraktu
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, natłuszczamy formę.
- utrzyj masło z cukrem, aż masa stanie się jasna i puszysta
- dodawaj po jednym jajku, ucierając każde z łyżką mąki
- wmieszaj resztę mąki i dodaj jogurt, sodę oczyszczoną oraz ekstrakt waniliowy
Wlewamy ciasto do natłuszczonej formy. Pieczemy ciasto 45-60 minut. Wyciągamy formę i odstawiamy na 15 minut. Wyciągamy ciasto i posypujemy cukrem pudrem.
Ta ilość ciasta wystarczyła mi na upieczenie 2 ciast. Jedno posypałam cukrem pudrem, drugie oblałam polewą czekoladową.
Przepis na polewę czekoladową:
- 100 gr czekolady
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
Wszystko wkładamy do garnka i rozpuszczamy w kąpieli wodnej :)
Na urodziny dostałam wspaniałe silikonowe formy do pieczenia. Dzisiaj postanowiłam je wypróbować.
Prawdziwe świąteczne wypieki.
OdpowiedzUsuńCiasto waniliowe jest pyszne!
Ciasto, faktycznie bardzo smaczne, pierwszy raz je piekłam, ale na święta upiekę je na 100%. Z bałwanka już niewiele zostało :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie tego mi było trzeba dobrego przepisu na silikonowe formy dziękuję:)
OdpowiedzUsuńMakramka, piekłam to ciasto kilka razy, zrobiłam też z niego babeczki w mniejszych silikonowych foremkach, trzeba je (foremki) dobrze nasmarować tłuszczem i ciasto wychodzi super :)
OdpowiedzUsuń