wtorek, 17 stycznia 2012

bułeczki cynamonowe - przepis

Dzień zaczęłam dzisiaj bardzo przyjemnie, od wspaniałego śniadania :-)



Jak widać była kawa, koktajl truskawkowy na kefirze i bułeczki cynamonowe. Wczoraj wieczorem obiecałam na przepis. Było mi trudno go spisać ponieważ robiłam wszystko na tak zwane "oko".

Produkty na ciasto:
10 gr suchych drożdży,
ok szklanka mleka,
ok 100 gr masła,
ok, 150 gr miodu,
laska wanilii
2/3 kg mąki pszennej,
4 jaja
ew. cukier do dosłodzenia ciasta
szczypta soli

Przygotowanie ciasta:

ciasto wyrabiałam w robocie kuchennym, ale można oczywiście ręcznie :)
do miski robota wsypujemy drożdże. W rondelku podgrzewamy lekko mleko, dodajemy masło, miód, ziarenka wanilii (ja dodałam też korę cynamonu). podgrzewany wszystko bardzo delikatnie, do rozpuszczenia masła i miodu. Płyn nie może być bardzo gorący bo zabije nam drożdże i ciasto nie wyrośnie. Płyn wlewamy do drożdży ( bez kory cynamonu) i mieszamy. dodajemy połowę mąki i mieszamy, dodajemy po jednym jajka cały czas mieszając wsypujemy resztę mąki i szczyptę soli. Jeśli ciasto jest mało słodkie dodajemy cukier do smaku. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.

Produkty na nadzienie:

200 gr masła,
opakowanie cynamonu,
150 gr cukru
wszystkie składniki łączymy ze sobą na gładką masę.

Przygotowanie bułeczek:

wyrośnięte ciasto, chwilę wyrabiamy rękami. Rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości poniżej 0,5 cm. smarujemy masą cynamonową i rolujemy. kroimy ostrym nożem na 2-3 centymetrowe kawałki. Układamy płasko na blasze i znowu zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min. Piekarnik rozgrzewamy do 220 st.C, bułeczki pieczemy ok 10 min aż będą pięknie zrumienione.
Ja moje bułeczki delikatnie polałam lukrem, który zrobiłam z cukru pudru z dodatkiem cynamonu i gorącej wody. Przy pieczeniu tych bułeczek w domu pachnie cudownie cynamonem.
Życzę Wam smacznego!

2 komentarze:

  1. Super, że zamieściłaś przepis. Już z koleżanką z pracy się szykujemy na pieczenie i jedzenie...mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będą Wam smakowały :) z lukrem na ciepło są najlepsze!!!

      Usuń

Dziękuję za pozostawiony ślad w postaci komentarza ;)