dawno nic nie pisałam, ale wracam ;-)
Nigdy nie robiłam masy cukrowej. Dwa dni temu nastąpiła ta wiekopomna chwila ;)
Okazało się to być dużo łatwiejsze niż myślałam, a efekt jest całkiem przyzwoity.
Dzięki tej masie można robić świetne dekoracje do tortów, babeczek i ciastek.
Składniki:
* 750-800 g cukru pudru (trzeba dodawać stopniowo i delikatnie wyrabiać)
* 3 łyżeczki żelatyny
* 3 łyżeczki glukozy
* 50 ml gorącej wody
Przygotowanie:
żelatynę i glukozę bardzo dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie, tak aby nie było grudek.
Część cukru pudru wysypać na blat, ja wysypałam połowę. Robimy w nim wgłębienie i delikatnie wlewamy wodę z żelatyną i glukozą. Wyrabiamy masę stopniowo dodając cukier. Masa powinna być sprężysta i elestyczna.
Pokaż jak wychodzą te dekoracje ;-)
OdpowiedzUsuńFajnie, że znów działasz.