wtorek, 27 marca 2012

Tarta cytrynowa

Dzisiaj czas na tartę cytrynową :) zdjęcie zrobione w pośpiechu, jakoś szybko zniknęła :) była smaczna, dosyć kwaśna.

Ciasto:
400 g  mąki
115 g masła
2 łyżki stolowe cukru pudru
1 zółtko
aromat waniliowy

Nadzienie:
6 jaj
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
115 g masła
starta skórka z 1 i sok z 3-4 cytryn
cukier puder do posypania

 przyrządzanie: 

Zagnieść ciasto, dodając trochę zimnej wody, aby ciasto się połączyło. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i wylepić nim blachę o średnicy ok 30 cm, nakłuć w kilku miejscach widelcem. Nakryć folią lub papierem pergaminowym i wypełnić suchymi ziarnami fasoli lub ryżu (to sprawia, iż ciasto ładnie wygląda). Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni.

W tym czasie przygotować nadzienie. Do rondla włożyć jaja, masło, wsypać cukier i mieszać - podgrzewając na małym ogniu - aż cukier się rozpuści. Wtedy dodać skórkę i sok z cytryn (uwaga na pestki!), dalej gotować, cały czas mieszając do chwili, kiedy masa zacznie gęstnieć. Wylać masę na ciasto. Piec około 20 minut aż nadzienie się zetnie. Tuż przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 uwagi: Ciasto musi być rozwałkowane niezwykle cienko, aby porcje tarty ładnie wyglądały. Tartę należy przechowywać w lodówce.

przepis znalazłam tu





2 komentarze:

  1. Nie na temat:
    Wciągam Cię do kolejnej gry blogowej:
    http://katarzynamajgier.blogspot.com/2012/04/ulegam-otagowaniu.html
    Jeśli nie chcesz, to daj znać i usunę to. ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony ślad w postaci komentarza ;)