środa, 16 stycznia 2013

Tort zawijany

Muszę powiedzieć, że na 100% nie jest to dobra pozycja dla będących na diecie (czyli między innymi dla mnie). Wygląda i pachnie wspaniale. Zdjęcia nie są najlepsze, zrobiłam je wczoraj wieczorem zanim moja rodzina i przyjaciele go rozkroili i zjedli :)


Składniki:

Na biszkopt:

-6 jajek

-3/4 szkl cukru

-3/4 szkl mąki pszennej

-3/4 szkl maki ziemniaczanej

-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1laska wanilii

Na nadzienie:

-Dżem morelowy

(może być dowolna konfitura)

Pozostałe składniki:

-400ml śmietany kremówki 30% lub ew.36%

-4 łyżki cukru pudru

-1/2 szkl cukru

-3 łyżki rumu


Sposób wykonania:

Przygotowujemy biszkopt: Jajka wbijamy do miksera dodajemy
cukier, zawartość laski wanilii i miksujemy aż masa będzie puszysta i
biała. W misce mieszamy mąkę ziemniaczana z mąką pszenną i
proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodajemy do ubitej masy
delikatnie całość mieszając. Masę przekładamy na dużą , kwadratową blaszkę
(40cm/40cm) Blaszka musi być wyłożona papierem do pieczenia,
masę rozprowadzamy równo na całej powierzchni i wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 180st.C na około 15 minut. Gotowy
biszkopt owijamy ściereczką i odstawiamy aż ostygnie. Następnie
odcinamy brzegi, aby powstał równy kwadrat i biszkopt kroimy na
saski szerokości około 8cm.

1/2 szkl cukru wsypujemy do rondelka dodajemy 1/2 szkl wody i
3 łyżki rumu, całość doprowadzamy do wrzenia, studzimy. Tym
syropem nasączamy nasz biszkopt, następnie biszkopt smarujemy
konfitur, pierwszy kawałek zwijamy jak roladę, i dokładamy do
niego kolejne części biszkoptu.
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Ciasto najpierw
pokrywamy cienką, równą warstwa kremu. Pozostały krem
przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z okrągłą
końcówką i cały tort pokrywamy "kuleczkami", tort schładzamy
w lodówce. Po przekrojeniu będą widoczne pionowe warstwy tortu.

Oryginalny przepis tu




2 komentarze:

Dziękuję za pozostawiony ślad w postaci komentarza ;)