wtorek, 7 maja 2013

Weekendowa Cukiernia, edycja majowa - czekoladowo-pomaranczowy wieniec drozdzowy

Weekend majowy mamy za sobą, czas zabrać się za pracę :)
postanowiłam wziąść udział w majowej edycji weekendowej Cukierni,której gospodynią jest Małgosia z bloga:W pewnej kuchni na Wyspach . Do upieczenia jest Czekoladowo-pomaranczowy wieniec drozdzowy:

Składniki na ciasto
7 g aktywnych suchych drozdzy
120 ml cieplej wody
30 g niesolonego masla, roztopionego
120 ml mleka w temperaturze pokojowej
55 g cukru
1 jajko
1/2 lyzeczki soli
25 g kakao
375 g maki, plus troche do podsypania

Nadzienie:

55 g niesolonego masla, roztopionego
60 g brazowego cukru
70 g bialego cukru
skorka z 1 pomaranczy
55 g ciemnej czekolady, posiekanej na male kawalki

Lukier:

130 g cukru pudru
sok z 1 pomaranczy
szczypta soli

Przygotowac ciasto: wlac wode do malej miski i rozpuscic w niej drozdze i 1/2 lyzeczki cukru. Odstawic na 5 minut, by drozdze zaczely pracowac.
W miedzyczasie w duzej misce ubic za pomoca miksera rozpuszczone maslo i mleko, dodac pozostaly cukier, jajko i sol i ubijac, az masa stanie sie gladka. Dodac kakao i drozdze wraz z woda i ubijac do polaczenia sie skladnikow.
Stopniowo dodawac make i miksowac hakami na niskich obrotach, az masa zrobi sie jednolita i zacznie sie odklejac od scianek miski. Powinno byc lekko klejace. Przelozyc ciasto na oproszony maka blat i wyrabiac przez kilka minut, az zrobi sie gladka i elastyczna. Uformowac kule i wlozyc ja do naoliwionej miski, obracajac raz, by cale ciasto bylo pokryte oliwa. Przykryc folia kuchenna i czysta sciereczka i odstawic do wyrosniecia na 2 godziny - ciasto powinno podwoic objetosc. Mozna tez wstawic do lodowki na 12 godzin.
Przygotowac nadzienie: oba rodzaje cukru wymieszac w misce ze skorka pomaranczowa i rozetrzec, az sie polacza, a cukier nabierze aromatu pomaranczy. Na oproszony maka blacie rozwalkowac ciasto na prostokat o wymiarach 30x40 cm. Posmarowac rownomiernie roztopionym maslem, posypac pomaranczowym cukrem i kawalkami czekolady, a nastepnie chwycic za dluzszy bok i zwinac w ciasny rulon. Koncowki scisnac palcami, by sie nie rozchodzily. Za pomoca ostrego noza lub nozyczek przeciac rulon wzdluz, a potem zlaczyc na jednym koncu. Rozchylic tak, by srodek byl na wierzchu, i zakladac jedna czesc na druga, pilnujac, by warstwy sie nie rozchylily, az powstanie warkocz.
Lekko natluscic okragla blache o srednicy 22-23 cm. Ostroznie umiescic jeden koniec warkocza posrodku blachy, a nastepnie zwinac tak, by powstal okrag. Drugi koniec wlozyc pod spod. Przykryc luzno folia kuchenna i odstawic do wyrosniecia na 30-45 minut. Rozgrzac piekarnik do 175 stopni (160 z termoobiegiem). Piec przez 40-45 minut. Po upieczeniu lekko przestudzic na kratce
Przygotowac lukier: w misce wymieszac cukier puder ze szczypta soli i dodawac sok pomaranczowy, po 1 lyzce, mieszajac, az lukier osiagnie odpowiednia konsystencje (mi wystarczyly 2 lyzki). Polac wieniec i podawac. Najlepiej smakuje na cieplo :)

Ciasto wyszło wspaniałe, pachnące czekoladą i pomarańczami, a wygląda super!!!







1 komentarz:

Dziękuję za pozostawiony ślad w postaci komentarza ;)