środa, 9 września 2015

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i borówkami :)

Już po urlopie czas się zabrać za pieczenie :)

Dzisiaj jeden z moich ulubionych " jesiennych" smaków - drożdżówka z rabarbarem. Bardzo często rabarbar łączy się z truskawkami, ponieważ teraz o nie trochę ciężko, dodałam borówek. Wyszło smacznie.

Składniki na ciasto:
200 gr masła
200 gr cukru
200 ml mleka
4 jajka
4 szk mąki
2 op suszonych drożdży
600 gr rabarbaru
Opakowanie borówek


Kruszonka:
75 gr masła
75 gr cukru
150 gr mąki

Cukier puder do posypania

Rabarbar drobno kroimy, myjemy.
W rądlu podgrzewamy mleko, cukier, masło. Mieszamy do połaczenia wszystkich składników. Przelewamy do misy miksera.
 Dodajemy po jednym jajka, następnie drożdże, zostawiamy na kilka minut na wolnych obrotach, dodajemy mąkę i mieszamy ok 15 min.
W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 st C i robimy kruszonkę. Na patelni łaczymy ze sobą masło i cukier. Jak masło się roztopi dodajemy mąkę, wszystko dokładnie mieszamy i zastawiamy do przestygnięcia.
Blachę smarujemy masłem, przekładamy na nią ciasto, na ciasto kładziemy rabarbar i kruszonkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i przez 20 min pieczemy ciasto z otwartymi drzwiczkami, ciasto w tym czasie ładnie wyrasta. Zamykamy drzwiczki i piecemy jeszcze 25 min.
smacznego!






A jakie są Wasze ulubione ciasta?


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony ślad w postaci komentarza ;)