środa, 9 listopada 2011

Chlebek naan czyli indyjskie placki

Jest to popularne pieczywo z północy Indii, gdzie przywędrowało jeszcze z Persjii. Podaje je się do warzyw do mięsa i do wszystkiego innego :) jest bardzo smaczne.
Ja je upiekłam w piekarniku na kamieniu do pizzy.

1 łyżeczka suszonych drożdży instant
1 łyżeczka cukru
250 g mąki pszennej (ja dałam pół białej i pół grahamowej)
1 łyżeczka soli
1 łyżka masła lub ghee o temperaturze pokojowej
175 ml wody
Ja do swojego ciasta dodałam suszoną cebulę dla smaku
do smarowania placków:
50 g roztopionego masła

Z podanych składników wyrabiamy ciasto - mikserem, ręcznie lub w maszynie. Ciasto powinno być dosyć zbite, nie kleić się do rąk, ale na tyle plastyczne, by móc z niego lepić placki.
Odstawić w ciepłe miejsce na 30-45 minut, by podrosło.

Piekarnik nagrzać do temp. 250 st C. Jeśli ktoś ma kamień - doskonale. Jeśli nie, można rozgrzać grill lub blachę.

Z ciasta formować okrągłe placki o grubości ok. 0,5 cm. Z podanej ilości wyjdzie 4-6 placków.
Kłaść na rozgrzany kamień lub posmarowaną oliwą blachę. Szybko posmarować z wierzchu roztopionym masłem. Piec 3 minuty. Następnie przełożyć na drugą stronę, znowu posmarować masłem. Piec kolejne 3-4 minuty.
Przepis zaczerpnięty z tej strony :;

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony ślad w postaci komentarza ;)