środa, 14 grudnia 2011

Świąteczne wypieki - podejście pierwsze :)

Ciasto waniliowe według przepisu Nigelli

225 g miękkiego masła
300 g drobnego cukru
6 jajek
350 g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
250 ml chudego jogurtu naturalnego

4 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pół laski wanilii i dwie łyżeczki ekstraktu
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, natłuszczamy formę.
- utrzyj masło z cukrem, aż masa stanie się jasna i puszysta
- dodawaj po jednym jajku, ucierając każde z łyżką mąki
- wmieszaj resztę mąki i dodaj jogurt, sodę oczyszczoną oraz ekstrakt waniliowy
Wlewamy ciasto do natłuszczonej formy. Pieczemy ciasto 45-60 minut. Wyciągamy formę i odstawiamy na 15 minut. Wyciągamy ciasto i posypujemy cukrem pudrem.

Ta ilość ciasta wystarczyła mi na upieczenie 2 ciast. Jedno posypałam cukrem pudrem, drugie oblałam polewą czekoladową.

Przepis na polewę czekoladową:
- 100 gr czekolady
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
Wszystko wkładamy do garnka i rozpuszczamy w kąpieli wodnej :)

Na urodziny dostałam wspaniałe silikonowe formy do pieczenia. Dzisiaj postanowiłam je wypróbować.

4 komentarze:

  1. Prawdziwe świąteczne wypieki.
    Ciasto waniliowe jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto, faktycznie bardzo smaczne, pierwszy raz je piekłam, ale na święta upiekę je na 100%. Z bałwanka już niewiele zostało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie tego mi było trzeba dobrego przepisu na silikonowe formy dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Makramka, piekłam to ciasto kilka razy, zrobiłam też z niego babeczki w mniejszych silikonowych foremkach, trzeba je (foremki) dobrze nasmarować tłuszczem i ciasto wychodzi super :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony ślad w postaci komentarza ;)