poniedziałek, 26 marca 2012

Szarlotka z kruszonką

Nie ma nic wspanialszego niż poranna lub popołudniowa kawa i szarlotka z kruszonką. Dzisiaj podaję Wam przepis na wspaniałą szarlotkę na kruchym spodzie z kruszonką.
Szarlotka z kruszonką
Składniki:
na ciasto:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
na masę:
- 1 - 1.5 kg kwaskowych jabłek, a lubię szarą renetę
- pół cytryny
- 10 dag cukru
- 2 łyżeczki cynamonu, można dać mniej
- 2 białka
na kruszonkę
- po 15 dag mąki, cukru i masła. W tym cieście do kruszonki użyłam cukru trzcinowego (brązowego)
Zrobić ciasto: masło posiekać z mąką. Dodać cukier puder, żółtko i sól, szybko zarobić kruche ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię, włożyć na godzinę do lodówki. Jabłka umyć, obrać, kroić w kostkę, oddzielić gniazda nasienne. Przełożyć na głęboką patelnię lub do rondla, dodać sok z cytryny i cukier, dusić na małym ogniu, aż zaczną się rozpadać. Wymieszać z cynamonem. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki prostokątnej formy. Ponakłuwać widelcem, upiec na rumiano w 200°C. w moim piekarniku trawa to ok 10 min. Składniki na kruszonkę rozkruszyć w palcach. Białko ubić z cukrem pudrem. Pianę przelać na przestudzone ciasto. Wyłożyć masę jabłkową, posypać przygotowaną kruszonką. Piec 20–25 min w temp. 200°C (aż kruszonka się przyrumieni).
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony ślad w postaci komentarza ;)