środa, 7 listopada 2012

Ciasto dyniowe

Na dobry początek deszczowego dnia: filiżanka kawy z ciastem dyniowym.

Składniki:

*400g dyni
*1 szkl. mleka
*14g drożdży suchych
*1kg mąki
*25 dkg cukru
*25 dkg tłuszczu (pół na pół oleju i masła/margaryny)
*olejek migdałowy
*kardamon
*laska cynamonu
*gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Miąższ dyni kroimy na małe kawałki i rozgotowujemy w szklance mleka na gładką masę, razen z cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową. Można trochę rozgnieść widelcem. Przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, roztopiony tłuszcz, olejek migdałowy oraz dynię (z mlekiem). Wyrabiamy na gładkie ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia. Robimy kruszonkę przepis. Ciasto najlepiej piec w wysokich keksówkach, ja upiekłam na dużej blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez około 50 minut.



Dynia to dla mnie integralna część jesieni.

2 komentarze:

  1. Zosiu uwielbiam Twoje przepisy ;) a dyni mam pół piwnicy ;)) oj będę piekła czuję to ... pozdrawiam cie cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo dziękuję, jest mi bardzo miło :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony ślad w postaci komentarza ;)