wtorek, 24 listopada 2015

Pierniczki

Przepis na przyprawę już był, teraz czas na pierniczki :) niezbędny element dekoracji świątecznych.

Przepis
80 g masła
1/4 szklanki miodu
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika


Masło i miód podgrzać w rondlu, do rozpuszczenia. Przestudzić. Dodać pozostałe składniki i zagnieść kub zmiksować. Wstawić na ok 1 godz do lodówki.
Rozwałkować na 2-3 mm na obsypanej mąką stolnicy. Wykrawać dowolne kształty :)
Piec przez ok 8-10 min w piekarniku rozgrzanym do 190 st C. Wystudzić na kratce. 
Pierniki po wystudzeniu są twarde. Można je przechowywać przez kilka tygodni w zamkniętym pojemniku. Jeśli w mieszkaniu jest wilgotno pierniki zmiękną chłonąc ją z powietrza. Można je też zamknąć w pojemniku z kawałkiem obranego jabłka, jabłko należy wymieniać co kilka dni, tak aby nie spleśniało.

Moje pierniczki po dekorowaniu wygłądają tak:



 

W dekorowaniu pomagała mi moja córka :)

1 komentarz:

  1. Teraz to pierniczków już nie zrobię bo nie zdąrzą zmięknąc ,ale napewno zrobię te ciacha maslane kruche z ostatniego wpisu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony ślad w postaci komentarza ;)