wtorek, 21 grudnia 2010

pieczone pierogi


Jestem fanem pierogów, z serem, z grzybami i kapustą, z mięsem, leniwych. Jednym słowem każdych. Ponieważ jeszcze nie nacieszyłam się wystarczająco nowym piekarnikiem postanowiłam zrobić pieczone pierogi z mięsem:


Przepis jest prosty:  drożdże ( ja użyłam w proszku, jedno 7g opakowanie) mieszany z 1 łyżeczką cukru, dodajemy 5 łyżek mleka, 5 łyżek śmietany i odstawiamy na chwile w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy 1/2 kg mąki, 1 żółtko, ok 25 g masła. Wszystko bardzo dokładnie mieszany, aby ciasto było sprężyste trzeba je wyrabiać ok 15 min ( chyba ze ktoś ma maszynę do wyrobu chleba z programem mieszania ciasta). Ciasto rozwałkowujemy, wykrajamy szklanką okręgi, wkładamy farsz ( w moim przypadku mięsny) zaklejamy, smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C na ok 15-20 min. Smacznego

3 komentarze:

  1. no to teraz się głodna zrobiłam

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze kilka zostało, może zdążysz ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj z takim sprzetem to można działać. zazdroszczę tego cudeńka. Pozdrawiam i życzę spokojnych Świąt. Magda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony ślad w postaci komentarza ;)