środa, 15 grudnia 2010

szarlotka

Jeszcze się Wam nie pochwaliłam, że od niedzieli jestem szczęśliwą posiadaczką piekarnika. Przez 10 lat wszystko co piekłam to piekłam w mikrofali ;-)
Pierwszy wypiek w moim nowym piekarniku:


Jak widać po większości ciasta zostało tylko wspomnienie i okruchy.

Przepis:
2-2,5 kg jabłek
3 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 margaryna np Kasia
7 jajek
3 łyżki cukru pudru
1 szklanka cukru

mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia mieszamy, dodajemy po kawałku margarynę i wszystko dokładnie ucieramy, następnie dodajemy same żółtka (po jednym). Połowe ciasta układamy na blasze a resztę wkładamy do zamrażalnika.
Jabłka obieramy, kroimy na księżyce, układamy na blasze. Białka ubijamy razem z 1 szklanką cukru, wykładamy na jabłka. Na całość ścieramy na grubej tarce zamrożone ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C, ciasto pieczemy ok 60 min. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony ślad w postaci komentarza ;)