piątek, 5 kwietnia 2013

Ciasto raffaello

Bardzo smaczne ciasto, szczególnie dla miłośników kokosu:
Biszkopt:
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szkl. mąki tortowej,
- 4 łyżki oleju,
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, budyń, olej i zmiksować. Dodać mąkę i proszek, wymieszać dokładnie łyżką.

Krem:
- 3 szkl. mleka,
- 1 szkl. mąki,
- 1/2 szkl. cukru,
- ziarenka wanilii,
- 200 gr masła

2 szkl. mleka, cukier, wanilię zagotować. Po zagotowaniu dodać rozrobioną, w 1 szkl. mleka, mąkę i gotować tak długo aż utworzy się jednolita masa budyniowa ( cały czas mieszamy). Zostawiamy do ostudzenia, dodajemy masło i miksujemy.

Kokos:
- 100 gr wiórków kokosowych,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki masła ( odjąć od kremu)
- 1/2 olejku śmietankowego ( opcjonalnie)

Na patelni roztopić masło z cukrem, dodać kokos i zrumienić na złoty kolor.
Biszkopt upiec w 200 st.c , przekroić na pół, posmarować kremem i przykryć drugą połową ciasta. Na wierzchu cienko posmarować kremem, posypać usmażonym kokosem, wstawić do lodówki.

Przepis otrzymałam od Marianny, bardzo za niego dziękuję, ciasto wszystkim nam bardzo smakowało :)

3 komentarze:

  1. Mniam!
    Bardzo lubię Rafaello!

    A jakby tak zamiast biszkopta dać andrucik? Byłoby niemal 100% Rafaello ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam posmak kokosowy - ciasto jest lekkie i pyszne. Dorota

    OdpowiedzUsuń
  3. These are really wonderful ideas in on the topic of blogging.
    You have touched some nice points here. Any way keep up wrinting.



    Feel free to surf to my weblog; билеты на рейсы французской государственной авиакомпании

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony ślad w postaci komentarza ;)