piątek, 27 września 2013

Ciasteczka imbirowe

Dzisiaj wieczorem wybieramy się do znajomych na wieczór sushi, dostawa od innych znajomych, którzy właśnie ruszają ze swoją firmą cateringową
Już się nie mogę doczekać! Mam nadzię, że będzie pyszne.
Postanowiłam zrobić coś co będzie pasowało, padło na ciasteczka imbirowe: 

Składniki 
70g miękkiego masła,
 85g cukru,
150g mąki,
  szczypta soli,
2 łyżki zimnej wody,
3 łyżki startego imbiru (lub 1,5 łyżki sproszkowanego),
sezam do posypania 

Masło zmiksować z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Wsypać mąkę, dodać imbir i wodę i dokładnie wyrobić. Uformować kulę, owinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (ja wałkowałam normalnie, na stolnicy, podsypując mąką). Niedużym kieliszkiem (np. tym do brandy) wycinać kółka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować wodą za pomocą pędzelka i posypywać sezamem, lekko wgniatając go w ciasteczka opuszkami palców. Piec w temperaturze 180 stopni aż ciasteczka będą złociste z brzegów (ok. 15 minut). Z podanej ilości wychodzi ok. 30 sztuk.

  Przepis pochodzi z mirabelkowego bloga








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony ślad w postaci komentarza ;)