3 surowe, średniej wielkości buraki (startych na drobnych oczkach, ale nie na miazgę)
1 i 1/3 szklanki mąki
1 szklanka cukru (w tym z wanilią lub cukrem wanilinowym)
3 jajka
1/2 oleju
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka octu balsamicznego (użyłam o smaku figi)
Sok z 1 cytryny
4-5 łyżek gorzkiego kakao
Wykonanie
Białka ubić z połową cukru na sztywna pianę, dodać żółtka. Buraki wymieszać ze składnikami sypkimi i olejem. Połączyć z masą jajeczną, octem i sokiem z cytryny. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem tortownicy
Lubię nowości, a o takim połączeniu jeszcze nie słyszałam ☺ Wypróbuję Twój przepis na pewno. Pozdrawiam i zostaję w klubie.
OdpowiedzUsuńzapraszam :) to połączenie bardzo mi odpowiada.
OdpowiedzUsuńdaj znać czy smakowało