czwartek, 14 lipca 2011

Samosa czyli pierożki indyjskie

Dzisiaj moja ulubiona potrawa indyjska pierożki samosa- palce lizać :)


Składniki:
Ciasto:
- 400g białej mąki,
- pół łyżeczki soli,
- 100g stopionego masła
- 100 -150 ml zimnej wody

W misce wymieszać mąkę z solą, masłem i wodą - zagnieść ciasto i odstawić pod wilgotną ściereczką.

Farsz:
- 2-3 ziemniaki ugotowane,
- pół małego kalafiora ugotowanego,
- 200g świeżego groszku lub mrożonego.

Jak przyrządzić?
Na patelnie wrzucamy 4 łyżki masła i przyprawy: - kminek indyjski - 1 łyżeczka (rozdrobniony),
- nasiona kozieradki - pół łyżeczki,
- łyżeczkę startego świeżego imbiru,
- 1 łyżka kurkumy,
- łyżeczka kolendry w ziarnach - rozdrobnionej,
- pół łyżeczki goździków
- pół łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżeczki soli,
- łyżeczka pieprzu.
przyprawy podsmażamy na maśle, dodajemy ziemniaki, kalafior i groszek. Chwilę wszystko dusimy

Z ciasta robimy kuleczki, które wałkujemy i robimy pierożki większe niż te tradycyjne (takie dwa razy większe). Wkładamy farsz i zlepiamy. Wrzucamy na rozgrzany mocno tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Pierożki muszą być całe zanurzone w gorącym tłuszczu. Po wyciągnięciu odsączyć na papierze.

Smacznego

1 komentarz:

  1. Wyglądaja przepysznie, dlaczego ja nie lubię gotować?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony ślad w postaci komentarza ;)