czwartek, 21 lipca 2011
Tartaletki kokosowo-czekoladowe
Uwielbiam mojego męża, wiedzą to chyba wszyscy :) Lubię czasem zrobić jakiś deser specjalnie dla niego. Sama jestem na diecie więc nie jadam teraz deserów, niestety ;)
Przepis, który dzisiaj wypróbowałam zobaczyłam w kuchnia.tv i wydał mi się wyjątkowo smaczny i prosty. Nie zawiodłam się oto on:
Składniki:
2 białka jajka,
1 szklanka wiórków kokosowych,
100 gr białej czekolady
100 gr mlecznej czekolady,
200 ml śmietany kremówki 36%
Wykonanie:
Białka lekko ubijamy, dodajemy je do wiórków i mieszamy tak aby wszystkie były pokryte białkiem. Masę wkładamy do wysmarowanych olejem roślinych foremek, tak aby postały tartaletki.
Rozgrzewamy piekarnika do 200 st.C. Tartaletki pieczemy przez 10-15 min tak aby kokos się zrumienił.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, białą w jednej misce, mleczną w drugiej, odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno, pół porcji dodajemy do jednej czekolady, resztę do drugiej. Delikatnie mieszamy. Przekładamy warstwami do wystudzonych tartaletek i odstawiamy do lodówki. Czekamy aż czekolada stężeje i podajemy! Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
zapraszam do mnie po odbiór wyróznienia
OdpowiedzUsuń