poniedziałek, 8 sierpnia 2011

Drożdżowe rogaliki z nadzieniem



Przepis na 48 małych rogalików

1 kostka margaryny - prawie płynnej
5 dag drożdży
1/4 szklanki ciepłego mleka
4 łyżki cukru
3 szklanki mąki
szczypta soli
2 całe jajka

Drożdże i cukier dodaję do mleka, mieszam do rozpuszczenia cukru.
Pozostałe składniki łączę ze sobą, wlewam wcześniej przygotowane drożdże. Mieszam drewnianą łyżką do połączenia wszystkich składników na gładkie i miękkie ciasto. Przykrywam miskę talerzem i wkładam do wyrośnięcia na 1 godz do lodówki.

Po godzinie, nagrzewam piekarnik do 200 st.C ciasto dzielę na cztery części, każdą część rozwałkowuję na koło, które kroję na 12 trójkątów. Przy krótszym boku trójkąta nakładamy łyżeczką powidła, dżem lub nutellę, następnie zawijamy i kształtujemy rogaliki.
Układamy je na blasze i pieczemy ok 15 min, jak wystygną posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Ostrzegam, jak raz je zrobicie będziecie musieli robić je ciągle są pyszne :)

6 komentarzy:

  1. Wyglądają apetycznie ;)
    Szkoda tylko, że nie mam talentu do pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do tego talent nie jest potrzebny, są tak proste w robieniu, że na pierwszy wypiek nadają się idealnie, warto zaryzykować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję :) Spróbuję jak znajdę trochę wolnego czasu ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Upiekłam ;) Wyszły bardzo, ale to bardzo smaczne. Dziękuję z całego serca ;) ;* Tata się ucieszył :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super!!!!!! Cieszę się, że Ci smakowały, teraz będziesz musiała piec je często :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony ślad w postaci komentarza ;)