To ciasto jako pierwsza w naszej rodzinie zaczęła piec moja siostra Dorota :-) bardzo je polubiłam.
Przepis:
180g cukru
120g masła
180g mąki
3 jajka
1/3 szklanki maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier ucieram z 3 żółtkami i masłem na jasną masę, dodaję mąkę i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie mieszam. Białka ubijam na sztywno i przekładam je do masy, delikatnie mieszam. Wsypuję mak, mieszam. Wykładam na prostokątną blachę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką. Rozgrzewam piekarnik do 170 st.C Piekę ok 35-40 min.
Najlepiej smakuje z kubiem ciepłego kakao. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony ślad w postaci komentarza ;)