piątek, 7 stycznia 2011

babka majonezowa

Bardzo łatwe i szybkie w robieniu ciasto. Jest bardzo delikatne i puszyste. Składniki do tego ciasta zawsze są w lodówce.






5 jaj
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
zapach cytrynowy lub waniliowy
4 czubate łyżki majonezu


Przepis: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, później, po jednym, żółtka. Wszystko wymieszać mikserem lub łyżką, dodać majonez i wymieszane wcześniej ze sobą mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać zapach cytrynowy. Ja czasem dzielę ciasto na 2 połowy i do jednej dodaję gorzkie kakao. Piekarnik rozgrzać do 170 st. C. i piec ok 50 min

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony ślad w postaci komentarza ;)