czwartek, 18 lipca 2013

Dżem czereśniowy

Kilka dni temu zrobiłam pierwszy raz dżem czereśniowy :)
Palce lizać!!!

Dżem czereśniowy:

- 1,5 kg czereśni
- 2 cytryny
- cukier (jego ilość zależy od ilości otrzymanej pulpy owocowej)

Wykonanie:

czereśnie myjemy i drylujemy. Większą część siekamy (ok 3/4), resztę owoców pozostawiamy w połówkach. Przekładamy do rondla, zagotowujemy często mieszając. Gdy sok, który puszczą owoce zacznie mocno wrzeć, dodajemy sok wyciśnięty z cytryn i otartą skórkę. Gotujemy ok 20 min, bardzo często mieszając.
Zdejmujemy z ognia, szklanką odmierzmy ilość otrzymanej pulpy owocowej razem z sokiem. Na 1 część pulpy potrzebujemy 3/4 części cukru, czyli na 4 szklanki pulpy dajemy 3 szklanki cukru.
Mieszamy cukier z owocami, gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gdy dżem zrobi się gęsty i lśniący wylewamy odrobinę na zimny talerzyk, dżem jest gotowy jeśli od razu zastyga. Jeśli się rozlewa, gotujemy dalej co jakiś czas powtarzając próbę z talerzykiem.
Owoców nie gotujemy zbyt długo aby cukier się nie skarmelizował (dżem może się zrobić gorzkawy).
Gorącym dżemem wypełniamy słoiki. Pasteryzujemy lub po wystygnięciu wkładamy do lodówki, gdzie dżem może być przechowywany do 6 miesięcy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony ślad w postaci komentarza ;)