Składniki:
- 1 kg ogórków,
- 1 pęczek koperku,
- 2 cebule,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1/2 szklanka octu winnego,
- sól, pieprz
- gorczyca biała ok 10 gr
Wykonanie:
ogórki myjemy, obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki. Solimy, zostawiamy na 30 min aż puści sok, odciskamy. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek, dolewamy ocet, dodajemy gorczycę i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy. Przekładamy do wysterylizowanych słoików. Pasteryzujemy przez ok 30 min.
Moja sałatka jeszcze przed pasteryzacją, czekam na słoiki:
Mam nadzieję,że eksperyment okaże się smaczny :) wersja przedpasteryzacyjna wygląda smakowicie, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńoczywiście zanim zapasteryzowałam to podjadłam, wyszło bardzo fajnie :)
UsuńZosiu-może na sprzedaż coś upichcisz?? Ja chętnie kupię bo do kuchennych działań mam totalny opór, ale coś dobrego lubię zjeść:):)
OdpowiedzUsuńEwciu dla Ciebie nie ma sprawy, co byś sobie życzyła? :)
Usuń