wtorek, 16 lipca 2013

Ciasteczka z czekoladą

Ciastka z czekoladą:

Składniki:

- 300 gr miękkiego masła,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 szklanka ciemnego cukru,
- 2 jajka,
- laska wanilii,
- 2,5 szklanki mąki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 3 tabliczki rozdrobnionej, schłodzonej, mlecznej czekolady.

Wykonanie:

Utrzeć masło z całym cukrem na jednolitą masę. Dodać jajka, wanilię i dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Wymieszać suche składniki ( mąkę, sodę i sól) i połączyć z maślanym kremem. Czekoladę wyjąć z lodówki, pokroić w dużą kostkę. Wszystko wymieszać łyżką.

Ciasto nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 160 st.C przez ok 12 min. Smacznego!!!




2 komentarze:

  1. 1,5 szklanki cukru i 3 tabliczki czekolady 0.o
    Nie wystarczy sama czekolada(nawet 2/3 z tego)
    i 3/4 szklanki cukru pudru toż to one bede za słodkie xd
    I czy zamiast sody oczyszczonej nie lepsza by była łyżeczka pdp ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda są dosyć słodkie :) ale taka ich uroda. Można zamienić czekoladę mleczną na gorzką. Nie dawałabym cukru pudru, zmieni to strukturę ciasta, a nie zmniejszy znacznie słodyczy.

      Usuń

Dziękuję za pozostawiony ślad w postaci komentarza ;)