środa, 24 lipca 2013

tarta z owocami i galaretką

wiem, wiem zdjęcie jest fatalne, a innego niestety nie mam. Uznałam jednak, że warto ten przepis Wam zaprezentować :)

Składniki na kruchy spód:

- 150 g mąki pszennej,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki syropu migdałowego,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- 100 g zimnego masła,

Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30 min.
Formę na tartę (25 cm średnicy) smarujemy masłem i posypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm i przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem, na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy na niego ryż lub fasolę.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 st C, zmniejszamy temp. do 200 st. C i wkładamy ciasto, pieczemy je przez 15 min.. Wyciągamy ciasto, zdejmujemy papier i pieczemy dalej przez 10-15 min, aż spód zrobi się rumiany. Wyciągamy z piekarnika, wykładamy z formy i studzimy.

Składniki na krem:

wersja dla leniwych:
- budyń waniliowy,
- owoce, mogą być truskawki, maliny, jagody lub borówki,
- 2 galaretki truskawkowe
przygotowujemy budyń, przekładamy na ciasto, czekamy aż przestygnie. Układamy owoce i zalewamy przestudzoną galaretką rozrobioną w 1/2 zalecanej ilości wody.

Wersja II, którą preferuję:
- 6 żółtek,
- 120 g cukru,
- 20 g mąki ziemniaczanej,
- 20 g mąki pszennej,
- 2-3 łyżki syropu migdałowego,
- 450 ml mleka,
- 100 g masła w temp. pokojowej
- owoce (truskawki, maliny, jagody lub borówki),
- 2 galaretki

żółtka z cukrem ucieramy mikserem do białości, dodajemy obie mąki, syrop i 50 ml mleka, miksujemy.
Resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka powoli, ciągle mieszając, dodajemy otrzymaną masę. Gotujemy, mieszając, do momentu uzyskania konsystencji gęstego budyniu.
Dodać pokrojone masło, wymieszać do roztopienia masła, przełożyć na kruchy spód i schłodzić. Układamy owoce i zalewamy przestudzoną galaretką rozrobioną w 1/2 zalecanej ilości wody.


jeszcze raz przepraszam za jakość tego zdjęcia. Innego nie udało mi się zrobić. Ciasto bardzo szybko zniknęło :)

5 komentarzy:

  1. Mmmm...pyszności :) Uwielbiam tarty!

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobną wersję już robiłam, polecam, palce lizać!
    Kolorki i owoce aż zachęcają do zrobienia i zjedzenia!
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. ojojoj, ja zawsze tartę robię na poważnie, ze szpinakiem, serem fetą, piersią kurczaka...ale pędzę poeksperymentować na słodko:)dziękuję za zachętę tym smakowitym przepisem i zdjęciem:)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony ślad w postaci komentarza ;)