środa, 3 lipca 2013

Kruche ciasto z rabarbarem

Wczoraj upiekłam ciasto z rabarbarem, przepis czekał już jakiś czas. Jest bardzo kruche i lekko kwaskowe. W sam raz na letnie wieczory pycha :)

Składniki na ciasto:

- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 250 g masła,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 5 żółtek,

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrozić.

Blachę ( 33x20 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temp. 170st. C ( z termoobiegiem, bez 190) około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Składniki na piankę z budyniem:

- 5 białek,
- 1 szklanka cukru trzcinowego,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 1/2 szklanki oleju

Na wierzch:

- 500 g rabarbaru,
- cukier puder do oprószenia,

Białka ubić na sztywną pianę, dodając powoli cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając. Następnie wsypać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, ostudzony spód, wyłożyć ubitą pianę, wyrównać, ułożyć pokrojony rabarbar. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.
Piec w 170st. C z termoobiegiem, 30 - 40 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.


2 komentarze:

Dziękuję za pozostawiony ślad w postaci komentarza ;)