czwartek, 14 kwietnia 2011

Sernik gotowany

Sernik gotowany - według przepisu mojej teściowej :-)
Może na tym zdjęciu nie wygląda może najlepiej, ale jest bardzo smaczny!

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny (np. Kasia)
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 mały proszek do pieczenia
2 jajka

Ciasto wyrobić, podzielić na dwie, równe części. Upiec 2 cienkie placki. Pieczemy w temp. ok 200 st.C przez 20 min

Masa serowa:

1,5 kg twarogu - dobrze zmielonego
1,5 szklanki cukru
0,5 kostki masła
6-8 jajek roztrzepanych
3 budynie śmietankowe rozpuszczone w minimalnej ilości mleka ( ja użyłam waniliowych)
1 olejek rumowy

W dużym garnku rozpuszczamy masło, cukier i twaróg. Podgrzewamy cały czas mieszając, następnie dodajemy budyń i jajka - zagotować, można dodać rodzynki, olejek dodajemy na końcu.
Podgrzewamy tak długo aż masa będzie bardzo gęsta ( gęstsza niż budyń).
Na jeden placek wylewamy masę serową, wyrównujemy i na wierzch kładziemy drugi placek. Jak wszytko wystygnie można polukrować, najlepszy następnego dnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony ślad w postaci komentarza ;)