środa, 20 kwietnia 2011

Sernik na zimno

przepis ze strony, ja zamiast malin użyłam mieszanki owoców z mrożonki. Jest naprawdę pyszny.

Składniki:

• 225 g (1 opakowanie) herbatników Digestive
• 100 g masła, roztopionego
• 3 czubate łyżeczki żelatyny w proszku
• 300 ml śmietanki kremówki 30%, bardzo zimnej
• 4 czubate łyżki cukru pudru
• 600 g serka mascarpone najlepiej włoskiego, schłodzonego
• 1 biała czekolada, roztopiona w kąpieli wodnej lub mikrofalówce
• 1 szklanka malin (zamrożonych lub świeżych), ewentualnie innych ulubionych owoców np. truskawek
• 1 galaretka o smaku owoców leśnych

Przygotowanie:

* Formę o średnicy 23 cm z odpinaną obręczą wysmarować tłuszczem i wyłożyć przeźroczystą folią. Herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć je na przygotowany spód formy. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody.
* Ubić śmietankę kremową na średnio sztywną pianę, następnie dodać cukier puder i ubić na sztywną pianę.
* Dodawać po jednej czubatej łyżce (w dość krótkich odstępach czasowych) serka mascarpone, wciąż ubijając na gęstą masę. Namoczoną żelatynę rozpuścić szybko mieszając w około 1/4 szklanki gorącej wody.
* Masę serową zmiksować z roztopioną czekoladą, a następnie z rozpuszczoną, jeszcze ciepłą żelatyną. Masę wyłożyć na spód z herbatników i wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie, w ilości podanej na opakowaniu galaretki, ale odejmując 1/2 szklanki wody. Ostudzić i wstawić do lodówki.
* Zamrożone lub świeże maliny ułożyć na masie serowej i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Sernik wyjąć na 15 minut przed podaniem.


2 komentarze:

Dziękuję za pozostawiony ślad w postaci komentarza ;)