czwartek, 7 marca 2013

Kruche paluchy z cukrem trzcinowym :)

Bardzo proste do wykonania i bardzo smaczne. Idealne jako "przegryzka" do kawy.
Składniki:
- 300 gr mąki orkiszowej,
- 200 gr mąki pszennej,
- 2 jajka,
- ok 1,5 szklanki cukru trzcinowego,
- duża szczypta soli
- 225 gr miękkiego masła

Mąki, jajka, masło, sól i 0,5 szklanki cukru mieszamy w misce na jednolite ciasto. Od ciasta odrywamy kawałki, z których formujemy wałeczki, następnie obtaczamy je w cukrze. Pieczemy w piekarniku, z włączonym z termoobiegiem, rozgrzanym do ok 150 st C, przez ok 25 min.

Zamiast cukru można dodać kminku lub innych ulubionych ziół :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony ślad w postaci komentarza ;)