niedziela, 17 marca 2013

Ciasto czekoladowo-migdałowe

Postanowiłam wziąć udział w marcowej akcji weekendowej cukierni.
W tym miesiącu gospodażem jest Joasia z bloga Kuchnia Joasi. Zaproponowała ciasto czekoladowo-migdałowe. Upiekłam je wczoraj wieczorem. Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem. Wyszło baaaardzo smaczne i czekoladowe.
Oto przepis:

Ciasto czekoladowo-migdałowe
Przepis pochodzi z książki Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku
Składniki:
225 g czekolady deserowej
150 g brązowego cukru (lub mniej w zależności od upodobań)
175 g masła
25 g zmielonych migdałów
3 łyżki pszennej mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 jajek
100 g posiekanych migdałów (najlepiej obranych ze skórki)
cukier puder
szczypta soli
Do podania i dekoracji:
świeże owoce sezonowe
śmietana 30%
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
W misce połączyć mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Całe migdały drobno posiekać.
Na bardzo małym ogniu rozpuścić w rondlu masło. Ściągnąć garnek z gazu, wrzucić połamaną czekoladę oraz cukier i dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki dokładnie się wymieszają i rozpuszczą.
Do powstałej masy dodać mieszankę mąki i zmielonych migdałów i delikatnie wymieszać. Dorzucać po jednym żółtku, za każdy razem dokładnie mieszając ciasto.
W misce ubić białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Połączyć masę czekoladowo-migdałową z pianą i bardzo delikatnie wymieszać. Dodać posiekane migdały.
Małą tortownicę lub niedużą foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Przelać do formy ciasto i wygładzić wierzch.
Piec w piekarniku około 35-45 minut (czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju piekarnika). Ciasto powinno trochę wyrosnąć i uginać się przy dotknięciu. Może popękać.
Zostawić w formie do ostygnięcia. Przełożyć na kratkę i posypać cukrem pudrem.
Podawać ze świeżymi, sezonowymi owocami i ewentualnie śmietaną.
You might also like:




2 komentarze:

  1. Cieszę się że do nas dołączyłaś w tym miesiącu i ciasto przypadło Ci do gustu. Wygląda pysznie.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto bardzo smaczne, dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony ślad w postaci komentarza ;)