Mazurki to takie bardzo wielkanocne wypieki. Postanowiłam spróbować upiec takie ciasto, ale przepis musiał być prosty:)
Ciasto:
- 350 gr mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- 200 gr masła,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany,
- 2 żółtka
Masa kajmakowa:
- 2 szklanki mleka,
- 2 szklanki cukru,
- 100 gr masła,
Mąkę posiekać z masłem i cukrem, dodać śmietanę i żółtka. Ciasto szybko zagnieść, uformować kulę i schłodzić w lodówce conajmniej 1/2 godz. Rozwałkować na posmarowanej tłuszczem, płaskiej blasze, uformować brzegi, ponakuwać widelcem. Piec w tem. 200 st C, aż do zezłocenia ciasta. ostudzić.
Masa: mleko, masło i cukier umieścić w rondelku i podgrzewać, cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Następnie przelać na zimne ciasto i poczekać do zastygnięcia. Smacznego!!! Ciasto wyszło bardzo kruche, mogłam je upiec na troszkę mniejszej blasze, bo wyszło mi dosyć cienkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawiony ślad w postaci komentarza ;)