niedziela, 10 marca 2013

Ptysie - deser idealny na niedzielę

Dzisiaj na deser będziemy mieli ptysie. Zrobiłam dwa rodzaje, jedne z bitą śmietaną, drugie z kremem waniliowym.
Ciasto ptysiowe:
- szklanka wody,
- 4 łyżki masła,
- sól do smaku,
- szklanka przesianej mąki,
- 4 jajka

Wodę zagotowujemy, dodajemy masło i sól. Cały czas mieszając dodajemy mąkę. Gotujemy do momentu uzyskania konsystencji utartych ziemniaków. Zdejmujemy z ognia i dodajemy po jednym jajku, po każdym dokładnie mieszając.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st C ( z termoobiegiem do 180). Na lekko natłuszczoną blaszkę, łyżką wykładamy ciasto, zostawiając 5 centymetrowe odstępy. Pieczemy ok 20-25 min aż się zrumienią. Studzimy i nadziewamy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony ślad w postaci komentarza ;)