piątek, 8 marca 2013

Podpłomyki

Zapanowała u nas ostatnio moda na różnego rodzaju chlebki, hinduskie, arabskie, a mamy też polskie podpłomyki. Wyjątkowo proste i pasujące do wszystkiego, ja szczególnie lubię je podawać jako dodatek do gulaszu :)

Potrzebne są tylko 3 składniki:
- mąka,
- woda,
- sól.

Ciężko jest podać właściwe proporcje. Wyrobione ciasto ma być elastyczne i nie kleić się do rąk oraz być słonawe. Jako dodatku smakowego można używać ziół i przypraw. Ja lubię podpłomyki z kminkiem. Z ciasta formujemy wałek, z którego odcinamy krążki, następnie rozwałkowujemy je na placki grubości ok 0,5 cm. Podpiekamy je na gorącej, suchej patelni (bez żadnego tłuszczu) aż pojawią się ciemne plamki. Robimy tak z jednej i drugiej strony.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony ślad w postaci komentarza ;)