piątek, 14 stycznia 2011

Bułeczki z pomidorami, bazylią i mozzarellą lub czosnkiem

Dzisiaj druga część 101 wyzwania. Można było wybrać jeden z dwóch przepisów, ale ja nie mogłam się zdecydować i zrobiłam oba :-)
Ten przepis jest po prostu rewelacyjny! Bułeczki wyszły pyszne. Zrobiłam je w wersji z czosnkiem i suszonymi pomidorkami koktajlowymi. Niestety nigdzie wczoraj nie dostałam świeżej bazylii, dodałam więc suszonej, ale i tak wyszło smakowicie. Warto je zrobić.





Bułeczki z pomidorami, bazylią i mozzarellą (ja zrobiłam z czosnkiem)


Składniki na 3 duże bułki:
-500g mąki pszennej typu 550 + trochę do podsypywania
-20g kaszy manny
-15g świeżych drożdży
-10g soli
-50g oliwy z oliwek
-320g wody (lub 320ml, jednak autor zaleca wodę zważyć)

Nadzienie:
-pomidorki koktajlowe (ok. 100g) lub suszone pomidorki*
-świeża bazylia
-mozzarella lub pieczony czosnek **
-troszkę oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
1. Należy pamiętać, aby odpowiednio wcześnie rozgrzać piekarnik do temperatury 250°C.
2. Mąkę i kaszę manną wsypać do dużej miski. Wkruszyć drożdże. Dodać sól, oliwę i wodę. Miskę przytrzymać jedną ręką, a drugą wyrabiać ciasto ok. 2- 3 minut. Potem wyłożyć na blat i wyrabiać kolejne 5-10minut. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. do wyrośnięcia.
3. Blat posypać grubo mąką. Całe ciasto przełożyć na blat. (Z ciastem należy cały czas obchodzić się delikatnie, aby w środku ciasta pozostało jak najwięcej powietrza). Ciasto posypać trochę mąką i delikatnie, opuszkami palców rozłożyć ciasto na prostokąt o wymiarach 35 x 25cm. Opuszki palców wcisnąć w ciasto tak, aby w cieście powstały małe wgłębienia.
4. Rozłożyć pomidorki (świeże lub suszone), ser (lub czosnek) i listki bazylii. Dodatki lekko wcisnąć w ciasto.
5. Krótszy bok złożyć do połowy, drugi bok założyć na ten złożony tak, aby powstał mały prostokąt. Ciasto ponaciskać opuszkami palców, aby nadzienie lepiej wbiło się do ciasta. Brzegi ciasta dobrze skleić.
6. Ciasto podzielić na 3 równe części. W środkowej części jeden otwarty brzeg skleić.
7. Blachę do pieczenia posmarować olejem. Bułeczki ułożyć na blasze otwartą stroną do góry. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 30min.
8. Po tym czasie posmarować widoczne z góry pomidorki i bazylię oliwą.
9. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 220°C i piec bułeczki 20- 25min. na złoty kolor. Studzić na kratce z piekarnika. Bułeczki można dodatkowo posmarować oliwą z oliwek dopóki jeszcze są ciepłe.
*Suszone pomidory:
Piekarnik rozgrzać do 100°C. 250g pomidorków koktajlowych przeciąć na pół i ułożyć na blasze skórą do dołu. Posypać solą, pieprzem, 1 łyżeczką cukru i szczyptą ziół prowansalskich (lub świeżym tymiankiem i rozmarynem). Piec przez 2 godz., aż pomidorki będą wysuszone, ale jeszcze miękkie. Po wysuszeniu powinny ważyć ok. 100g.
** Pieczony czosnek:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. 5 łyżek oliwy z oliwek, 25g masła, 1 łyżeczka cukru podgrzać w żaroodpornej patelni. Gdy masło się rozpuści dodać 20 obranych ząbków czosnku. Kolejno wstawić patelnię do piekarnika na 20- 25min., aż czosnek pokryje się karmelem i będzie miękki. Patelnię wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w niej czosnek, aż ostygnie. Czosnek osączyć na ręczniku papierowym.

6 komentarzy:

  1. no to teraz na 100% zgłodniałam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze mały kawałek został :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszą smakować obłędnie pysznie! :)

    pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się, że Ci się moje propozycje spodobały :). Te bułeczki z pewnością z czosnkiem są jeszcze smaczniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  5. Też się do nich przymierzam. Zachęciłaś mnie jeszcze bardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Joanno bardzo Ci dziękuję za te przepisy ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony ślad w postaci komentarza ;)