wtorek, 12 stycznia 2010

znów o jedzeniu ;-) - tym razem obiad

na początek
bakłażan w jogurcie
potrzebujemy: 1 bakłażan, 0,5 litra jogurtu naturalnego,  1 - 2 łyżeczki cukru,  szczypta soli, 1 łyżeczka ostrej pasty curry (ja używam tej poniżej), kolendrę, kmin, oliwę, kurkumę,chili
Przygotowanie: bakłażan kroimy w plastry, które przekrajamy na pół, leciutko solimy i posypujemy kurkumą. Następnie podsmażamy go na patelni, z jednej i drugiej strony. Na drugiej patelni robimy sos z jogurtu. Jogurt wlewany na zimną patelnię i bardzo powoli podgrzewamy, żeby nam się nie zważył. Dodajemy chili, cukier, sól i ostrą pastę curry, kmin prażymy na innej patelni i dodajemy do sosu. Smakujemy sos powinien być lekko ostry i słodki. Ewentualnie doprawiamy, wrzucamy podsmażony bakłażan oraz posiekaną kolendrę, podgrzewamy delikatnie aż wszystko będzie ciepłe i gotowe!




moja ulubiona pasta curry ;-)















a do tego przepiórki ;-)
Potrzebujemy: 8 przepiórek, ok szklanki ugotowanego ryżu, 10 - 15 dkg boczku, kilka łyżek oliwy, ząbek czosnku, bazylię, 3-4 ziarenka kardamonu, sól, chili, pasta curry, sok z 1/2 cytryny.
Przygotowanie: przepiórki faszerujemy ryżem wymieszanym z boczkiem pokrojonym w kosteczkę, pastą curry i łyżką oliwy. Przepiórki układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy marynatą. Marynatę przyrządzamy z kilku łyżek oliwy, posiekanego czosnku, bazylii, soli, kardamonu i soku z cytryny
Całość pieczemy ok 50-60 min w temp. 200 st. C
Można je podawać z pieczonymi ziemniakami lub gotowanym ryżem

8 przepiórek to porcja dla 3-4 osób



Coś ostatnio gotowanie mnie wciągnęło ;-) Jeśli macie jakieś fajne przepisy to chętnie je wypróbuję.

2 komentarze:

Dziękuję za pozostawiony ślad w postaci komentarza ;)