Składniki:
*75 g migdałów w płatkach,
*125 g cukru pudru,
*białko 2 jajek,
*15g drobnego cukru,
Krem:
*55g migdałów,
*250g cukru pudru,
*125g miękkiego masła
Migdały mielimy na mączkę razem z cukrem pudrem (w malakserze). Białka ubijamy na dosyć sztywną pianę, dodajemy 15 g cukru i dalej ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z migdałową mączką. Nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok 10 min. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 st przez ok 10-12 min. W tym czasie wykonujemy krem. Cukier miksujemy z migdałami. Potem ucieramy masło i dodajemy do niego zmielone migdały. Jak makaroniki wystygną przekładamy je kremem. Ja do kremu i makaroników dodałam kolorowe barwniki. Zamiast migdałów możemy użyć pistacji :)
Wysłane z iPhone'a
wow jako interesantno!
OdpowiedzUsuń