czwartek, 4 października 2012

Zupa z serków topionych

Jest pyszna i w sam raz na zimne dni :-) Pachnie pięknie i fajnie wygląda. Można ją jeść z chlebem lub z grzankami. Jak widać na zdjęciu moje dzieci preferują chleb.

Składniki:

1 cebula - przekrojona na pół
1 duża marchewka pokrojona w plasterki
pół dużej pietruszki pokrojonej w plasterki
kawałek selera pokrojonego w kostkę
pół pora pokrojonego w talarki
1 łyżka oliwy
pół łyżeczki masła
1/2 pęczka natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
3 kremowe serki topione
10 dag wędzonej szynki - pokrojonej w kostkę
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
szczypta mielonego imbiru
pół pokrojonej suszonej papryczki chilli - razem z pestkami
sól i pieprz do smaku
litr wody

Wykonanie:

cebulę podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka z gorącą wodą. Marchewkę, pietruszkę, seler i por podduszamy na patelni na rozgrzanej oliwie i maśle. Przekładamy do garnka i dodajemy natkę pietruszki. Gotujemy tak długo aż warzywa będą miękkie. Dodajemy serki i podsmażoną szynkę. Dodajemy wszystkie przyprawy. Ja wyciągam większość warzyw przed podaniem zupy. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony ślad w postaci komentarza ;)