czwartek, 11 października 2012

Tiramisu

jeden z moich ulubionych deserów. Zrobiony wczoraj po południu. Nie jest zbyt słodki. Z przepisu, który zamieszczam, wyszło mi 6 całkiem sporych porcji.Przepis ze strony kwestia smaku.

Składniki: •30 dag podłużnych biszkoptów do tiramisu (ja dałam okrągłe)
•50 dag mascarpone
•4 jajka, w temperaturze pokojowej
•4 łyżki drobnego cukru kryształu lub cukru pudru
•2 łyżki kawy rozpuszczalnej
•50 ml likieru amaretto(ja dodałam likieru kawowego)
•2 łyżki ciemnego kakao

Wykonanie:
Kawę rozpuścić w niepełnych 2 szklankach ciepłej wody, dodać likier i ostudzić. Do żółtek wsypać 2 łyżki cukru i utrzeć mikserem na puszysty krem (ucierać przez minimum 15 minut). Dodać mascarpone i wymieszać łyżką. Do białek (można użyć wszystkie lub tylko 2 białka) dodać szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę. Stopniowo wsypywać pozostały cukier cały czas ubijając. Ubijać jeszcze przez kolejne 3 minuty, a następnie połączyć z masą mascarpone. Połowę biszkoptów na moment zanurzać w kawie. Układać w naczyniach lub w jednym większym naczyniu szklanym lub formie żaroodpornej. Wyłożyć połowę kremu i posypać przez sitko połowę kakao. Ułożyć drugą warstwę powtarzając nasączanie biszkoptów i układanie kremu. Deser włożyć na co najmniej 5 godzin do lodówki. Przed podaniem posypać tiramisu resztą kakao. Deser podawać schłodzony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony ślad w postaci komentarza ;)